Waterloo Station York Road Ticket Hall

Waterloo, London

Occupying the lower levels of 8-13 Casson Square and 55% of the building's footprint, the ticket hall presented complex technical challenges relating to the site and integration within the 32-storey hybrid building above. The design reconciles the alignment of the original 1950s escalator barrel with the east-west orientation of the Southbank Place masterplan. A generously proportioned space was achieved through the engineering of a transfer level above the ticket hall. This enabled a column-free space beneath for effective pedestrian flow, while preventing acoustic and vibration disturbance to the residents above.

A continuing palette of Portland stone and bronze metal accents was selected for the ticket hall. Large bay windows articulate the north side of the ticket hall, drawing in daylight. A pre-cast concrete soffit, glass balustrade and a glazed wall subtly aid wayfinding and contributes to the clean, crisp aesthetic.

403 N607 medium

403 N611 medium crop   403 N617 medium crop

403 N621 medium crop

403 N616 medium crop

403 403 LU ticket hall N12 medium crop   403 N615 medium crop

403 N584 medium

403 N589 medium