Silberrad Student Centre

University of Essex 2015

Set to be the largest new building on the campus since 1965, a new wing to the Albert Sloman library, a new student centre and lakeside square will create an important new front door to the University. The building will provide an integrated learning centre, library, special collections, reading room, student media centre, one-stop-shop for students facility and a board room for the University Council.

Working closely within the context of the existing Albert Sloman Library, the 1960's campus infrastructure and the heritage parkland setting, this design shows the importance of context and programme to conceive flexible design resonating with a sense of place and setting. Completed in 2015, this is our second project for the university following the completion of the Ivor Crewe lecture hall in 2007.

 

RIBA National Award 2016
RIBA Regional Building of the Year Award 2016
RIBA Regional Award 2016
Schueco Excellence Award Overall Winner 2016
Schueco Education Award 2016
Architizer A+ Award 2016

393 N234 medium

393 N282 medium

393 N279 medium

406 N23 medium

393 N274 medium

393 N286 medium

393 N266 medium